Materialen index

fleece/polartec, we onderscheidden fleece in een aantal verschillende dikten, zo kennen we Polartec 100, ” 200, en ” 300, allen geproduceerd door de amerikaanse firma; Malden. Polartec 100 is de dunste variant, deze fleece heeft uitstekende vochtafvoerende eigenschappen en kan zonodig direkt op de huid worden gedragen. Polartec 200 is dikker dan 100, hierdoor is met name het isolerend vermogen hoger. Polartec 200 is zeer geschikt om als 4-season fleece te dragen. Tenslotte is er nog Polartec 300 de dikste variant, deze is c.a 50% warmer dan de 200-versie waardoor deze “300-serie metname geschikt is voor extreem koude omstandigheden. Daarnaast produceerd Polartec ook “windbloc” dit is een membraam dat aan beide zijden omsloten is door twee fleece lagen. Windbloc is soepeler dan “windstopper” dus bied veel draag comfort, maar het ademend vermogen is lager dan bij de gore windstopper fleece.

gore windstopper, Het windstopper membraam van gore-tex wordt middels een zgn; sandwich-constructie in fleece – produkten toegepast. Het windstopper membraam heeft als belangerijkste eigenschappen een hoog ademend vermogen in combinatie met 100% winddichtheid.

gore-tex is een membraam waarvan de poriën kleiner zijn dan de grote van één waterdruppel, maar echter groot genoeg om transpiratievocht door te laten. Dit betekent dat gore-tex waterdicht is en tegelijkertijd een hoog ademend vermogen heeft, 1. waterdicht & winddicht. 2. ademend dmv microporeus membraam. 3. shell/buitenstof. 4. goretex-membraam. 5. liner c.q. voering. 6. oleophobic/coating. Meer informatie over gore-tex vind je op de pagina, kleding.

supplexis een nylonsoort welke op een speciale manier is geweven, met als resultaat een zeer snel drogend kledingstuk met een goed ademend vermogen. Suplex is uitstekend in tropisch warme gebieden te gebruiken!

nylon, is de merknaam voor polyamide, en wordt gefabriceerd door de firma; Du Pont. De moderne nylons zijn goed ademend en zeer comfortabel te dragen.

polyesterbehoort tot de zgn; polymeren. Het is sterker dan “natuurlijke vezels” veerkrachtig en daardoor goed kreukherstellend. echter niet bestand tegen vonken en gloeiende as. Een bekende polyester merknaam is; coolmax van Du pont.

polyurethaan (P.U), Dit is een thermohardend polymeer, wordt in kleding toegepast in coatings.elastomeren , hebben een grote sterkte gepaard aan een grote elasticiteit.

Elastomeren zijn goed bestand tegen transpiratie vocht. Dit is een belangrijke eigenschap omdat stoffen waarin elastomeren verwerkt zijn vaak direkt op de huid worden gedragen. Veel voorkomende handelsnamen zijn; Lycra, Dorlastan, Spanzelle en Elastan.

polyamidehieronder vallen ondermeer; Kevlar, Twaron en No-max(ontbrandbare stof), deze stoffen worden veelal toegepast op plaatsen die aan een hoge slijtage onderhevig zijn.

G-1000, is een combinatie van polyester met katoen. Het heeft als eigenschap zeer slijtvast te zijn, en is m.b.v ; Gronlandwax waterafstotend te maken. G1000 wordt gemaakt bij Fjallraven.

dryloftdit is een water afstotend laminaat dat wordt toegepast in donzenkleding en slaapzakken ter bescherming tegen vocht.

natuurlijke vezels

zijde, is afkomstig van de cocon van de rups van de zijdevlinder Zijde heeft als eigenschappen; Dat het snel & veel vocht opneemt. zijde kan 30% van haar droge gewicht aan vocht opnemen zonder nat aan te voelen. Het is de dunste en tevens naar verhouding de sterkste natuurlijke vezel die in texiel gebruikt wordt. Zijde is bovendien warmte isolerend! Het geleid warmte namelijk slecht en heeft daardoor een redelijk warmte isolerend vermogen.

katoen, is een plantaardige texielvezel welke is opgebouwd uit cellulose. Katoen is vervaardigd uit de zaadpluisvezel en heeft als belangerijkste eigenschappen; een groot vocht opnemend vermogen, een grote trekstrekte (in natte toestand zelfs; 10>20% sterker dan in droge toestand)

linnenafkomstig van de vlasplant en gefabriceerd uit de bast- of stengelvezel. Linnen kan c.a;20% van zijn droge gewicht aan vocht opnemen zonder nat aan te voelen. Verder is linnen zeer sterk, en evenals katoen in natte toestand nog sterker! Linnen is uitstekend bestand tegen hitte en heeft een geringe warmte isolatie en voelt dus lekker koel aan.

donsis tot op de dag van vandaag de beste warmte isolator. het heeft een zeer licht gewicht en een groot vullend vermogen. Doordat het de lucht beter vast houd dan andere materialen is het ook onder de meest extreme omstandigheden toepasbaar.
*nadeel van dons is het geringe vochtopnemende vermogen, d.m.v dryloft is deze mindere eigenschap te compenseren.

wol, is er in vele wol-soorten, de drie belangerijkste zijn; Cheviot, Crossbred en Merino. Deze laatste soort wordt over het algemeen beschouwd als de fijnste wol soort. En heeft de volgende eigenschappen; Het is goed kreuk herstellend, het neemt zeer veel maar langzaam vocht op. Wol kan 40% van haar droge gewicht opnemen zonder vochtig aan te voelen. Het is een voordeel dat wol langzaam vocht afstaat, namelijk door dit langzame drogen zal wol weinig warmte aan het lichaam onttrekken, zodat wollen (onder)kleding niet snel vochtig en kil aanvoelt.