Kleding onderhoud

Hoe onderhoud u uw kleding; Om je kostbare ademende- waterdichte- of winddichte outdoor kleding voor langere tijd optimaal te houden dien je m.b.t het onderhoud aan de kleding ten allertijde de wasvoorschriften aan te houden die door de fabrikant aangegeven staan op het “was-label” dat aan de binnenzijde van nagenoeg alle kledingstukken is aangebracht, hierop staat altijd op welke temperatuur gewassen mag worden, of het kledingstuk al- of niet chemisch gereinigd mag worden en of het kledingstuk gestreken mag worden. In veel gevallen is ook diverse informatie m.b.t het onderhoud van ‘t kledingstuk op zgn; informatie labels terug te vinden, welke doorgaans aan ritssluitingen e.d. zijn bevestigd. Lees dus altijd de handleiding aandachtig door. Hieronder geven we je een aantal nuttige tips!!!

Ademende kleding, al of niet voorzien van een “goretex” membraam of coating dien je te wassen met speciaal daarvoor bestemde wasmiddelen. Deze zijn doorgaans in vloeibare-vorm i.p.v waspoeders deze laatste kunnen namelijk de microporeuze openingen doen verstoppen waardoor het ademend vermogen nadelig kan worden beïnvloed. Ook wasverzachters mogen niet worden gebruikt omdat deze eveneens het ademend vermogen nadelig beïnvloeden. Speciaal ontwikkelde wasmiddelen voor goretex en andere ademende kledingprodukten zijn verkrijgbaar via onze online shop of in onze winkel.

Hoe was ik goretex kleding: De meeste “goretex” jacks en broeken kun je normaal in de wasmachine op 40 ˚C wassen met een fijnwasprogramma. Naspoelen van ademende kleding is echter van het grootste belang!!! Alle zeep resten welke de poriën kunnen doen verstoppen dienen uit de kleding gespoeld te worden. Lees echter altijd het waslabel van het desbetreffende kledingstuk zodat foutieve behandeling wordt voorkomen.

Zoutkristallen* : Na enige tijd kan een goretex membraam of een ademende coating zijn karakteristieke ademende eigenschappen verliezen als gevolg van zout afzetting (door transpiratie) op ‘t membraam. Door deze zoutkristallen funcitioneert het membraam niet meer of slechts ten dele waardoor het ademend vermogen sterk terug loopt. Dit probleem is echter vrij eenvoudig op te lossen door het kledingstuk goed te doorspoelen met lauw water. Hierdoor weekt het zoutkristal als het ware los van het membraam waardoor het probleem is verholpen. *Deze methode kunt u desgewenst ook toepassen bij goretex schoeisel.

Impregneren: Na verloop van tijd kan het voorkomen dat de afpareling van water t.o.v de kledingstof minder wordt. Het gevolg is dat de stof water op gaat nemen, dit is herkenbaar aan vochtige plekken welke achter blijven op het kledingstuk. In dit geval verdient het aanbeveling de kledingstof opnieuw te impregneren. De water afstootbaarheid van de stof wordt daarmee goed hersteld.

Goretex repair kitsIn onze winkel zijn speciale goretex-repair sets te koop waarmee u een vervelende scheur of winkelhaak in uw kostbare goretex jack of broek eenvoudig kunt repareren. Ook een druppeltje seamgrip kan wonderen doen?

wandelschoen onderhoud, klik hier