Buitensport kleding is functioneel

Buitensport kleding moet vooral functioneel zijn, en dat onder alle omstandigheden, de vraag welke kleding precies noodzakelijk is, is afhankelijk van weers omstandigheden, inspanning en behoefte.

Belangrijke eigenschappen zijn o.m; waterdichtheid, winddichtheid, isolatie en ademend vermogen.

Direct in onze onlineshop kijken

Outdoor kleding wordt onder verdeeld in een aantal hoofdgroepen

Thermische onderkleding LAAG1
Isolerende kleding LAAG2
Buitenkleding LAAG3
Tropenkleding
Regenkleding

We beginnen met de Thermische onderkleding “laag1“, inmiddels bij de meeste buitensporters bekend. Deze eerste laag zorgt ervoor dat je huid droog blijft en dat de lichaams warmte vastgehouden blijft. Het transpiratievocht wordt daarbij van de huid afgevoerd.

Isolerende kleding “laag2” bestaat doorgaans uit microvezels en synthetische stoffen die de lichaamswarmte vasthouden. Fleece vesten en pull’s zijn hiervan het bekendste voorbeeld. Fleece is er bovendien in vele variaties en kwaliteiten. Ook deze isolerende tussenlaag dient vochtregulerend te zijn.

Buitenkleding is de kledinglaag (laag3) die bescherming bied tegen weersinvloeden van buitenaf. Deze beschermd tegen wind en regen. In geval van gebruik van Goretex en soortgelijke materialen betekent dit dat transpiratievocht tevens wordt uit gewasemd naar buiten en dat het kledingstuk ademend vermogen heeft.

Het mag duidelijk zijn dat het gebruik van 3 lagen, onderkleding, isolatie laag en buitenkleding afhankelijk is van de weersomstandigheden. Is het bijvoorbeeld koud en vochtig buiten, dan draag je alle 3 de lagen. Is de temperatuur warmer maar regent het, dan maak je uitsluitend gebruik van laag 1 en 3.

WAT IS GORE-TEX ?

Gore-Tex is een waterdicht membraam dat bovendien winddicht en ademend is. Vanwege deze bijzondere eigenschappen is het Gore-Tex membraam zeer goed in technische outdoor-kleding te verwerken. Het zorgt er immers voor dat je lichaam onder alle omstandigheden droog blijft, dat je transpiratie vocht kan ontsnappen en dat je bovendien beschermt bent tegen wind zodat dankzij deze eigenschappen de lichaamswarmte goed behouden blijft. Wat feiten op een rij:

  • • Gore-Tex is waterdicht doordat de poriën in het membraam vele duizenden malen kleiner zijn dan 1 waterdruppel.
  • • Gore-Tex is geen coating, maar een membraam dat aan de binnenzijde van de buitenstof wordt gelamineerd.
  • • Gore-Tex is een ademend membraam, doordat waterdamp die ontstaat bij transpiratie uit gewasemd wordt door de poriën in het membraam.
  • • Gore-Tex is winddicht doordat de wind geen doorgang kan vinden in het “labyrinth” van weefsels waaruit Gore-Tex bestaat.

Tegenwoordig wordt Gore-Tex in vele verschillende variaties gebruikt, zo kennen we 2- en 3 laags Gore-tex, Gore-Tex windstopper , Goretex XCR proshell en ook Gore-Tex Pac-Lite.

Laat je in onze outdoorshop uitvoerig informeren naar de verschillende gebruiksmogelijkheden. kijk hier in onze onlineshop