Om water uit rivieren, meren en beekjes drinkbaar te maken zijn een aantal mogelijkheden van toepassing, je kunt het water koken, belangrijk echter is dat het water goed is door gekookt door het c.a 3 minuten aan de kook te houden. Het nadeel van koken is dat het vrij veel tijd kost. Het water moet afkoelen en nare smaak- en/of geur verdwijnt niet. Een ander alternatief is doormiddel van chloor- of jodiumpreparaten, deze middelen doden de meeste ziektekiemen. Maar ook hierbij blijft het nadeel dat nare smaak en of geur niet verdwijnt, bovendien heeft chloor een vrij lange inwerk tijd van c.a een half uur nodig voordat deze genuttigd kan worden. De beste oplossing is het filteren van water met een waterfilter. Er zijn diverse veilige filters en waterflessen verkrijgbaar via onze onlineshop of via de winkel die bacteriën, chemicaliën, smaak, geur, giardia, virussen en protozoa bestrijden.
Waterfilters
Waterfilters zuiveren tot op 0,2 micron, hierdoor worden nagenoeg alle protozoa bacteriën zoals giardia en cryptociden verwijderd. Evenals nare geuren en smaken, bacteriën als; Cholera en Salmonella en andere micro organismen. Virussen zijn echter veelal te klein om te filteren, gelukkig hebben virussen altijd een gastheer nodig, waardoor in de praktijk met een 0,2 micron filter de meeste virussen als; hepatitis A, polio e.d. verwijderd zullen zijn.
Welke waterfilter moet ik hebben?
Welk type filter uiteindelijk voor u het meest geschikte is, hangt af van verscheidene omstandigheden als; waar gaat u het filter gebruiken, hoe lang is de reis die gemaakt wordt, waar gaat deze (rond)reis heen, etc… Allemaal factoren die meewegen bij de uiteindelijke keuze. Ook het gewicht van het filter, de filter capaciteit -en prestaties spelen daarbij een belangrijke rol. Uitsluitend jodiumhoudende filters garanderen een filtering van virussen, deze raden we dan ook altijd aan.
Kan ik het water niet gewoon koken?
Het koken van water is nog steeds de meest eenvoudige manier om water te zuiveren van micro-organismen en andere ziekteverwekkers. Er kleven echter nogal wat nadelen aan deze methode:
Ten eerste dient het water minimaal 3 minuten door gekookt te worden. Voordat het water dan afgekoeld en drinkbaar is , ben je een half uur verder.
Daarnaast kost het tevens behoorlijk wat brandstof die je beter voor andere toepassingen kunt gebruiken.
Heb je echter niet de beschikking over een filter dan is koken dé enige oplossing!
Carbon filters
Eén van de meest voorkomende waterzuiveringstechnieken is de carbon filtering. Dit wordt ook wel koolstoffilter genaamd. Deze heeft als eigenschap dat ‘t chemische verontreiniging alsmede nare geuren -en smaken (jodium) kan absorberen terwijl overige stoffen worden doorgelaten.
Ceramische filters
Ceramische waterzuiveringsfilters zorgen ervoor dat protozoa en bacteriën uit het water worden gefilterd, ze hebben een langere levensduur dan kunststof filters welke evenals de ceramische filters protozoa en bacteriën verwijderen. Kunststoffilters zijn wel weer zeer licht van gewicht, at voor backpackers waarschijnlijk een betere optie is.
Waterzuivering met UV
Uv filters worden sinds enkele jaren worden ook in de “outdoor-wereld” gebruikt. Het voordeel van deze filters is, dat het filtrerings-proces relatief snel verloopt ten opzichte van andere filter methoden. Ultraviolette straling vernietigt het DNA van micro-organismen, zodat deze zich niet kunnen vermenigvuldigen, en dat alles in slechts 1 minuut !
Electro / zout filters
Het Miox filter zuivert water met behulp van zout. Door de elektrolytische reactie die het apparaat genereert wordt water gesplitst in verschillende delen die onder meer chloor en ozon bevatten, de zogenaamde mixed oxidants. Door enkele druppels toe te voegen bij de rest vanbijvoorbeeld een water-bidon, filter je snel en effectief de inhoud zonder bijsmaak.
Waarom moet je water filteren?
Zeker in het buitenland kan het nodig zijn om water te filteren voordat je het drinkt. Nederland heeft één van de beste drinkwatervoorzieningen ter wereld, dus qua water zijn we eigenljk erg verwend. In veel landen is het water dat uit de kraan komt eigenlijk niet geschikt om te drinken. In veel landen wordt dan ook veel gebotteld water gebruikt als drinkwater, omdat dat wel gezuiverd is. Het kraanwater wordt vaak eerst gekookt voordat het verer gebruikt wordt. Maar waarom is het drinkwater in die landen dan zo slecht?
Protozoa
Protozoa zijn ééncellige dierlijke micro-organismen. Deze zijn groter dan 1 micron en dus gemakkelijk uit te filteren. De bekendste ziekteverwekkers onder deze groep zijn Giardia en Cryptocyden. Deze zijn de oorzaak van de meeste diaree aandoeningen. Ook wordt Amoebiasis door Protozoa overgedragen, al zijn de meest voorkomende aandoeningen toch darm-amoebiasis en lever-amoebiasis.
Bacteriën
Deze micro organismen variërend in grootte van c.a; 0,1 > 0,6 micron. De bekendste vorm onder deze groep is de E.coli. Bacteriën vermenigvuldigen zich snel d.m.v celdeling. Ze veroorzaken onder meer Vibrio Cholerae, beter bekend als Cholera.
Virussen
Deze micro organismen zijn juist zeer klein c.a; 0,02 tot 0,03 micron en zijn dus niet voor de volle 100% m.b.v. een filter te verwijderen, wil je absolute zekerheid dan dien je chloride aan het water toe te voegen. Virussen kunnen ziekten als Hepatitus veroorzaken.
Bacteriedoders
Naast de waterfilters, zijn er ook verschillende middelen om bacteribacteriën mee te doden.
Jodium
Jodium heeft evenals chloride een bacterie-dodende werking en valt dus onder de noemer Icidis. Als gevolg hiervan heeft jodium een virusdodende werking. Jodium geeft altijd een lichte bijsmaak aan drinkwater. Anti-Chloor neutraliseert de chloorsmaak van Chloride.
Hadex
Hadexis de merknaam voor natriumhypochloriet, in de volksmond kortweg “chloor” genoemd. Het is bedoeld om (drink)water te zuiveren van micro organismen, virussen en bacteriën. Gebruik 5 druppels per liter water, na 30 minuten is het water vervolgens drinkbaar. De smaak die ontstaat door het gebruik van hadex is te verwijderen met behulp van een koolstof (carbon) filter.
Voorkomen is beter dan genezen
Met betrekking tot virussen is het een geruststellende gedachte te weten dat je jezelf tegen de meest voorkomende- en gevaarlijkste virussen kunt laten inenten als je op reis gaat. Laat je hierover tijdig informeren door de GGD of je huisarts.
De beste oplossing
In veel gevallen kan gebotteld water dé oplossing zijn voor ieder drinkwaterprobleem. Let er daarbij wel op dat de orginele verpakking verzegeld is met een gesealde-dop. Gebotteld water is vrijwel overal ter wereld te koop !!!
Onderhoud van de waterfilter
Waterfilters hebben allen de eigenschap bacteriën uit te filtreren, maar deze gevaarlijke bacteriën niet te doden. Ze worden dus als het ware “gevangen” door het waterfilter. En dat brengt dus een zeker risico met zich mee, als je bedenkt dat de gemiddelde poriën diameter van een filter groter is dan de meeste bacteriën. Als het filter echter goed onderhouden wordt is het risico nihil. Voor een bacterie is water van levensbelang. Als het filter dus droog opgeborgen wordt kunnen de risico’s tot een minimum worden beperkt. Om te voorkomen dat de bacterie verder groeit in de filter dient deze na ieder gebruik met schoon water doorgespoeld te worden. En vervolgens droog opgeborgen te worden in een ruimte die niet vochtig is.
Voor wie is een waterfilter bedoeld?
Als je reist in gebieden waar het drinkwater verontreinigd is, is het verstandig een goed waterfilter mee te nemen. Dit is in veel landen het geval, zelfs in Europa. Vergeet niet dat het Nederlandse drinkwatersysteem tot de beste ter wereld behoort en we er zeker niet vanuit kunnen gaan dat het in andere landen net zo goed geregeld is. Zeker in gebieden waar je op jezelf bent aangewezen, zoals nationale parken, is het noodzakelijk het juiste waterfilter ter beschikking te hebben. In veel oppervlaktewater zitten ziekteverwekkende micro-organismen die ernstige gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid als je drinkt zonder gebruik te maken van een filter. Ruim 80% van alle ziekten ter wereld wordt veroorzaakt door een gebrekkige voorziening van gezond drinkwater. Denk hierbij aan ziektes als dysenterie, buikthyphus, cholera en diaree. Het aanschaffen van een waterfilter is dan ook zeker een goede investering, en sowieso goedkoper dan steeds nieuwe flesjes water te moeten kopen. Als je regelmatig reist, is een goed waterfilter zeker aan te bevelen.