Wandelschoenen

Bij de aankoop van een wandelschoen komt heel wat kijken, zo is het belangrijk te weten onder welke omstandigheden en in welk terrein de schoen gebruikt gaat worden. Om die keuze te vereenvoudigen zijn wandelschoenen onderverdeeld in een aantal categorieën; A, B, C, en D. Gedegen kennis en ervaring zorgen voor een goed passend advies voor iedere wandelaar. Zo weet u zeker dat u de juiste wandelschoenen voor het juiste terrein heeft. Sportief Tilburg heeft categorie A en B in het assortiment. 

A; De schoenen in deze categorie kenmerken zich door een soepele zool te combineren met een soepele bovenbouw. Deze “softwalker” schoen is laag tot middelhoog en is geschikt voor wandelingen in vlak of licht glooiend terrein. De schoen leent zich uitstekend voor dagelijks gebruik, om een lange wandeling mee te lopen, een 4-daagse of om mee te nemen op vakantie. Een aantal modellen binnen deze categorie is eveneens geschikt voor Nordic Walking.
B; Deze softwalker is een echte “allround” wandelschoen, hij is geschikt voor lange wandeltochten in glooiend terrein tot wandelingen in het hooggebergte zolang men maar op de paden blijft. Een schoen met een vrij breed inzet bereik. Deze kan dan ook zonder problemen  met bepakking belopen worden. De schoen heeft een middelstijve zool en een wat zwaardere veelal lederen bovenbouw. Deze wandelschoenen hebben we onder andere van Meindl. De Meindl Borneo is hier een goed voorbeeld van.

Cross hiking schoen

Cross hikingschoenen combineren soepel draagcomfort met een profielzool die zich uitstekend leent voor vele vormen van vrijetijdsbesteding. Ook als vakantiewandelschoen is de cross-hiking schoen bijzonder geschikt. Deze schoenen beschikken over een soepele bovenbouw (veelal van ademende materialen). De zool presteert goed in ruig terrein, waardoor de cross-hiking schoen een allround wandelschoen voor dagelijks gebruik is.

Tropenschoenen

Voor wereldreizigers die regelmatig afreizen naar de tropen zijn er speciale schoenen ontwikkeld die een bijzonder hoog ademend vermogen combineren met comfortabele draageigenschappen. Deze tropenschoenen gedijen uiteraard goed in landen met een hoge temperatuur en luchtvochtigheid. Schoenen die geschikt zijn voor de tropen worden vaak gemaakt van canvas – al dan niet gecombineerd met leer. Hierdoor ventileren tropenschoenen uitstekend en zijn ze snel droog.

Wandelschoenen passen

Onze schoenenadviseurs informeren altijd waar de wandelschoenen voor gebruikt worden. Hierdoor kunnen ze een goed advies geven over de juiste wandelschoenen. Let op dat je een schoen altijd een halve maat groter koopt, zodat je genoeg ruimte voor de voeten hebt. Een te krappe wandelschoen resulteert meestal in paarse teennagels en blaarvorming. De tenen dienen dus ruim vrij te zijn van de voorzijde van de wandelschoen. Let er daarbij wel op dat de enkel goed gefixeerd zit in de schoenen. In de winkel kunnen we een hellingtest uitvoeren – hierdoor zien we meteen of de wandelschoenen goed passen.

Toch last van blaren?

Mocht je onverhoopt toch last van blaren krijgen, prik de blaar dan aan  de rand door met een steriele naald. Druk het vocht naar buiten en ontsmet de blaar grondig. Dek deze vervolgens af met een hydrofiele pleister van Compeed.

Gore-tex of leren wandelschoenen

Ga je wandelen in gebieden waar de luchtvochtigheid zeer hoog is in combinatie met extreme temperaturen? Dan raden we Gore-tex af om te gebruiken. Het membraam functioneert in deze omstandigheden namelijk niet optimaal. Leren wandelschoenen of een canvas schoen werken in dat geval beter. Zeker leer heeft de eigenschap om veel vocht op te nemen, dat via natuurlijke weg langzaam kan verdampen.

Gore-Tex werkt juist uitstekend in koudere gebieden of gebieden waar de lucht ijler is, bijvoorbeeld in bergachtig gebied. IJle lucht heeft ook een lagere luchtvochtigheid. Hierdoor werkt Gore-Tex optimaal. Door het verschil in luchtvochtigheid binnen en buiten de schoen, kan het Gore-Tex membraam de ontstane waterdamp geleidelijk afvoeren.

Wandelschoen onderhoud

Om wandelschoenen langer mee te laten gaan, is het belangrijk de schoenen goed te onderhouden. Hoe u dat het beste kunt doen, leest u op onze pagina over wandelschoenen onderhoud. Het onderhouden van uw wandelschoenen hoeft niet veel moeite te kosten, maar zorgt er wel voor dat uw schoenen nog jaren meegaan.