Verrekijkers hebben we van klein en compact tot groot en comfortabel. Welke verrekijker het meest geschikt is, hangt van wat je ermee wil gaan doen. Een grote kijker geeft een stabiel beeld, ligt prettig in de hand en zorgt voor een goede observatie. Deze worden dan ook vaak door vogelspotters en andere natuurliefhebbers gebruikt. Een kleine verrekijker is daarin tegen compact, licht in gewicht, makkelijk mee te nemen in elke rugzak en daardoor geschikter voor (rond)reizen en trektochten. Verrekijkers zijn er dus in vele soorten maten en kwaliteiten. Een goed binoculair heeft een lenscoating die een goed gezichtsveld gegarandeerd door middel van beeldkwaliteit & lichtdoorlaatbaarheid.
Verrekijker uitleg
We onderscheiden twee soorten verrekijkers, namelijk de Porrokijker en het Dakkantmodel. Bij deze laatste is de constructie van de verrekijker lichter in gewicht en compacter. Bovendien staan hierbij de lenzen in een rechte lijn tegenover elkaar en worden er geen prisma’s gebruikt. Porro-kijkers daarin tegen zijn robuust, groter- en zwaarder dan de Dakkantkijker. Ze bieden echter een goede houvast en stabiliteit die bij watersport toepassingen de voorkeur geniet. Het licht loopt via een prisma door de kijker, waarbij het oculair en ’t objectief niet in één lijn staan tegenover elkaar.
De vergrotingsfactor
Verrekijkers vergroten het beeld. De vergrotingsschaal staat altijd aangegeven in het volgende formaat: 8×30. De 8 staat voor het aantal malen dat het binoculair vergroot. 30 staat voor de diameter van de voorste lens (het objectief). Dit wordt uitgedrukt in millimeters. Belangrijk om te weten is dat een vergrotingsfactor van meer dan 10 niet goed te gebruiken is zonder statief. Door trillingen en bewegingen is het kijken door een verrekijker met zo’n vergrotingsfactor niet heel prettig.
Het schemergetal
Hoe groter de relatieve lichtsterkte van een kijker, hoe beter deze functioneert bij ongunstige weersomstandigheden zoals schemering en duister. Als vuistregel geldt hierbij; hoe hoger het schemergetal, hoe beter! Het schemergetal is éénvoudig zelf te bepalen door de vergrotingsfactor te vermenigvuldigen met de lens-diameter, dus; 8 X 30 = 240, de wortel uit deze eindwaarde is het schemergetal. (deze dient c.a 15 of groter te zijn).
Gezichtsveld
Het gezichtsveld is het gehele beeld dat kan worden overzien op een afstand van 1000 meter. Er zijn fabrikanten die het gezichtsveld aangeven in graden. (1° = 17,5m) Een gezichtsveld van 105m/1000m houd in dat op een afstand van 1000m een breedte wordt overzien van 105m, dus als er op een binocular staat aan gegeven 6° dan betekent dat, 6 x 17,5m = 105m.
Uittrede pupil
De ronde vlek die zichtbaar wordt als we een Binoculair verder van ons verwijderd houden noemen we, de uittrede-pupil. Ook deze waarde kan éénvoudig worden berekend door de diameter van de lens te delen door het vergrotings-getal, dus; 30 : 8 = 3,75 mm. Hoe hoger deze waarde, hoe meer licht het oog bereikt. Als bovengrens geldt 7mm als maximaal waarneembaar.
Dioptrie correctie op de verrekijker
De scherpte per occulair is altijd in te regelen, en aan te passen op ieders oog, deze persoonlijke instellingen noemen we de dioptrie-correctie.
Coating op de lens
Op lenzen van verrekijkers wordt een speciale coating aangebracht. Deze zorgt ervoor dat lenzen niet reflecteren. De lichtdoorlaatbaarheid wordt hierdoor groter en de beeldkwaliteit verbetert. Kortom een coating verhoogt de lichttransmissie. We onderscheidden diverse soorten coatings; de enkelvoudige coating, deze wordt als enkele laag op de buitenzijde aangebracht. De multicoating wordt als multilaag eveneens op de buitenzijde aangebracht. Wanneer men spreekt van een fully multi coating dan wil dat zeggen dat de lenzen aan zowel de buiten- als de binnenzijden multi coated zijn, inclusief de prisma’s.
Lenzen en prisma’s worden met uiterste zorg vervaardigd en hebben toleranties van slechts één duizendste millimeter. Toch gaat er bij kijkers zonder een coating ongeveer 50% van het licht verloren door reflecties aan glas-luchtvlakken van lenzen en prisma’s. Bovendien kan hierdoor strooi- of wel stoorlicht ontstaan dat de afbeelding vertroebelt. Uiteindelijk ontstaat er een vage, contrast-arme afbeelding. De verwachte prestaties op grond van de type aanduiding worden zo dus niet bereikt. Dit probleem wordt bij de “betere” kijker dan ook opgelost door middel van een coating die zorg draagt voor de ontspiegeling. De coating wordt op de glas-luchtvlakken aangebracht waardoor de lichttransmissie met c.a. 80% wordt verbeterd. De licht doorlaatbaarheid bereikt zelfs een verbetering van meer dan 95%.
Brildrageroculairs
Deze zijn ontworpen om bril- en zonnebrildragers een optimaal gezichtsveld te geven. Draagt u een bril en kijkt u door een prismakijker zonder brildragersoculair, dan verliest u bijna 50% van het totale gezichtsveld.
Verrekijkers kopen
Wilt u graag advies over welke verrekijker het meest geschikt is, of wilt u de verrekijker eerst even proberen om te voelen hoe deze in de hand ligt? Kom dan zeker even langs bij onze outdoorwinkel in Tilburg. Onze adviseurs helpen u graag met het uitkiezen van de beste verrekijker.