Kompas gebruik

Een kompas is een zinvol instrument als je weet hoe je ermee om moet gaan. We leggen je graag in beknopte vorm uit hoe je een kompas gebruikt. De kompassen van Sportief Tilburg zijn voorzien van een topografische kaart, die het navigeren met een kompas gemakkelijker maken.

Hoe werkt een kompas?

Ieder kompas heeft een vrij beweegbare naald die altijd naar het noorden wijst. De met vloeistof gevulde ruimte waarin de naald zich bevind noemen we de kompasroos. De kompasroos is verdeeld over 360º met hierin de 4 windstreken; Noord, Oost, Zuid en West. Daarbij ligt het oosten op 90º, het zuiden op 180º, het westen op 270º en tenslotte het noorden op 360º / 0º. Hoe je de behuizing van het kompas ook zult draaien, de naald zal ten aller tijde het magnetische noorden aanwijzen. Hierbij kan de kompasroos altijd dusdanig gedraaid worden dat N/360º /0º samenvalt met de punt van de kompasnaald. Om nu vervolgens de juiste koers te bepalen gebruik je onderstaande methode.

Kompas lezen

Kompas lezen is niet heel moeilijk, maar bestaat wel uit een paar stappen. Leg het kompas op de kaart, precies op het punt van waaruit je de tocht wilt voortzetten (we noemen dit gemakshalve punt A). Trek een denkbeeldige lijn langs de lengteas van het kompashuis naar het punt waarnaar je toe wilt (dit punt noemen we punt B). Vervolgens draai je de N en de noord-zuidlijnen op de kompasroos naar het kaart-noorden. Om vervolgens de juiste koers af te lezen en in het terrein aan te wijzen dien je het kompas te pakken, en zo te draaien dat de naald samenvalt met de N op de kompasroos. Als je deze stappen gedaan hebt is je eerste koers uitgezet.

Je positie bepalen met een kompas

Wanneer je in het terrein waar je wandelt twee goed herkenbare kenmerken hebt (bijvoorbeeld een kerktoren en een bergtop) waarvan je kan herleiden waar deze zich op de kaart zullen bevinden, kun je tevens je positie op de kaart vrij nauwkeurig terugvinden. Richt het vizier van het peilkompas naar de bergtop en draai vervolgens aan de kompasroos tot deze samenvalt met de kompasnaald. Lees middels de spiegel de koers naar de bergtop af. Leg vervolgens het kompas op de kaart waarbij je rekening dient te houden met het feit dat het kaart-noorden dient samen te vallen met het noorden dat door de pijl wordt aangegeven. Zorg er bovendien voor dat de vizier-kant tegen de bergtop op de kaart ligt. De positie waar jij je bevindt ligt nu ergens op de lijn die langs de behuizing van het kompas wordt aangegeven. Het eenvoudigste is deze lijn even met potlood door te trekken op de kaart. Maak vervolgens een tweede peiling op exact dezelfde manier dan eerder beschreven, maar nu richt je het kompas op de kerktoren. Het punt waar de 2 lijnen elkaar kruisen (snijpunt) is het punt waar jij je bevindt. Zo makkelijk is het om kompas te lezen. 

Kompassen van Sportief Tilburg

De kompassen die Sportief Tilburg levert, zijn in verschillende variaties te krijgen. Zo hebben we een klein navigatie kompas dat je met een karabijnhaak aan je broekriem of rugzak kunt hangen. Zo vergeet je nooit meer je kompas mee te nemen. Daarnaast hebben we ook kompassen van Silva, die van een zeer hoge kwaliteit zijn. Deze kompassen zijn voorzien van een vergrootglas of –scherm, waardoor je de stand van de naald nog preciezer kan aflezen. Met een halskoord met afstandsmaten kun je je kaart nog gemakkelijker aflezen.

Kom kompassen kijken

Wil je liever de kompassen eerst bekijken in onze winkel? Dat kan natuurlijk. Je bent van harte welkom om de kompassen te proberen in onze outdoorwinkel in Tilburg. Uiteraard geven we je daar ook graag verdere uitleg over de werking van een kompas, zodat je zeker niet verdwaalt tijdens je outdoor avonturen.