Skates & Skate onderhoud

Inline skate wielen slijten niet gelijkmatig af de binnenkant slijt harder evenals het voorste wiel. Een truukje om dit te voorkomen is de wielen regelmatig wisselen, nummer hierbij de wielen met een viltstift 1-2-3-4 (en eventueel 5), draai de wielen binnenstebuiten en wijzig de volgorde in 3-4-1-2 (bij een skeeler: 4-5-3-1-2). Zijn de wielen ver afgesleten? Vervang dan altijd alle wielen van je skates tegelijkertijd.

Als er veel troep op je lagers zit, betekent dit dat het de hoogste tijd is om onderhoud te plegen. Wrijf hierbij de lagers nooit met een doek schoon, hierbij wrijf je namelijk al het vuil naar binnen. Gebruik voor het schoonmaken van de lagers van je skatewielen een tandenborstel en borstel de lagers aan weerszijden schoon.

Hoe reinig je de lagers van je skates?

Je kunt lagers reinigen met een daarvoor bestemd oplosmiddel. Oude vetresten, olie, zand en overige vuilresten komen hierbij uit de lagers. Laat de lagers enkele uren in een reinigingsbad liggen voordat je ze schoon veegt met een doek. Voordat je de lagers opnieuw voorziet van een smeermiddel dient het oplosmiddel volledig vervlogen te zijn, je moet ze dus enkele uren laten drogen.

Lagertest

Als de lagers volledig zijn schoongemaakt, dan is er een vrij simpele manier om te constateren of deze nog in goede conditie zijn. Een droog lager zoemt namelijk een beetje als je deze ronddraait. Hoor je een krassend geluid? Dan moet de lager vervangen worden. Voel je tijdens het ronddraaien van het lager braamvorming? Dan zijn de lagers versleten en moet de lager worden vervangen. Anders dan bij de wielen hoeven niet alle lagers gelijktijdig vervangen te worden. Vervang dus uitsluitend die lagers die aan vervanging toe zijn. Dat scheelt meteen weer in de kosten.

Skates smeren

Met een spuitbusje teflonspray kun je je skates goed smeren. Schud de bus voor gebruik want teflon zakt naar de bodem. Doe de lagers in een klein plastic zakje en spuit vervolgens het zakje vol met teflon. Sluit dan de zak en laat alles ongeveer 12 uur intrekken. Maak tenslotte de buitenzijde van de lager weer goed schoon zodat deze geen vuil meer aan trekt!

Je skates goed reinigen

Niet alleen je lagers moeten goed schoon zijn. Ook de rest van je skates wordt graag goed onderhouden. Reinig dus je frame, de assen, spacers en overige onderdelen van je skate als je de wielen verwijderd hebt. Plaats zonodig een nieuw remblok in de remblokhouder. Je skates staan na zo’n fikse onderhoudsbeurt weer garant voor vele uren in-line skaten.

Skate onderdelen bestellen

Uiteraard hebben wij alle benodigde onderdelen op voorraad. Deze bestel je dan ook gemakkelijk online in onze skateshop.