Van trekkers tent tot familie tent

SPORTIEF levert “lichtgewicht” tenten van o.m; Eureka, Vango, Robens, Gelert en Wechsel, maar ook Fjallraven, Outwell e.a. Al onze trekkers tenten zijn licht in gewicht en klein van volume. In onze collectie onderscheiden we Koepel- en tunnelmodellen in diverse variaties en uitvoeringen. SPORTIEF is met name gespecialiseerd in [LICHTGEWICHT] e.e.a. betekent dat je een grote tent van 25kg of zwaarder niet snel bij ons zal tegenkomen. We bieden echter wel enkele grotere familie en [Vis-A-Vis] tenten aan waarbij ook de nadruk licht op laadvolume en gewicht. Bent u opzoek naar een (lichtgewicht) tent, kijk hier in onze onlineshop

Waar moet je vooral opletten! We zetten de verschillende mogelijkheden eventjes op een rij;

Een koepeltent of tunneltent? De keus is aan jezelf…even wat wetenswaardigheden; een tunneltent heeft boogstokken die parallel aan elkaar lopen, zonder enige kruising van frame. Het voordeel hierbij is een relatief lichte tent met veel binnenruimte. De koepeltent daarin tegen staat een stuk stabieler en kan in principe zonder afgespannen te worden vastgezet worden met (rots)haringen. Een koepeltent met gelijke vloermaat als een tunnelmodel bied minder leefruimte! Door de stabiele constructie van een koepeltent is deze echter bijzonder geschikt als 4-seizoenen tent, de constructie kan doorgaans een stevig pak sneeuw dragen, en is ook ook éénvoudiger af te spannen op oneffen terrein.

Aluminium- of fiberframe; Hierover kunnen we duidelijk zijn, Aluminium is lichter van gewicht, Aluminium is sterker, stabieler en bovendien koppelbaar d.m.v interne koppelingen. Fiberframe daarin tegen heeft koppelingen aan de buitenzijde van de buis, die het opzetten van de tent vertragen. Daarnaast is fiber kwetsbaarder en weegt het gewoon zwaarder.

Tentdoek materialen katoen is van oudsher een materiaal dat in tenten verwerkt wordt vanwege het prettige leefklimaat (ademend-vermogen) dat een katoenen tent te bieden heeft. Het grote nadeel voor de trekker is het gewicht van katoen, zelfs ’t zgn, lichtgewicht katoen of (poly-cotton) is nog altijd een stuk zwaarder dan de moderne synthetische materialen die tegenwoordig in tenten worden verwerkt. We onderscheidden daarbij; Nylon en polyester in verschillende kwaliteiten, zo kun je als je relatief goedkoop wilt slagen voor een lichtgewicht tent (het prijsniveau tot c.a 800,-) Het beste een polyester tent kopen, deze bied een goede kwaliteit en een lange levensduur. Wil je de beste kwaliteit die momenteel voorhanden is, kies dan voor een tent van , Ripstop-Nylon met een siliconen-elastomer coating zoals “de modellen van Eureka” . De siliconen coating garandeerd naast een langere levensduur en een superlaag gewicht, ook dat de tent veel beter dan een goedkope nylontent met P.U (polyurethaan) coating bestand is tegen U.V straling. Andere voordelen t.o.v een P.U-coating zijn o.m dat de siliconencoating veel minder aan rek onderheving is, waardoor de tent niet slap gaat hangen, en de grote treksterkte van het doek. (Siliconen coating is tot c.a; 6x sterker dan P.U)

Condensvorming, in synthetische nylon of polyester tenten is vrijwel nooit te voorkomen, zeker wanneer de temperatuur verschillen tussen dag en nacht veel verschillen is de kans op condensering groot doordat het teveel aan vocht neerslaat op het tentdoek dat als het ware de scheiding vormt tussen koude & warme lucht. Goede ventilatie van je tent d.m.v luchtsluizen of ’t regelmatig openen van je tent kan condensatie echter voor een groot deel voorkomen.

Weersbestendigheidof een tent stormvast is, geschikt voor winterse omstandigheden- of sneeuwbestendigheid hangt af van een aantal zaken; deze worden mede bepaald door de vorm van de tent, de hoeveelheid (boog)stokken en met name het aantal kruislinkse verbindingen van de stokken! Als de stokken elkaar dus vaak kruisen ontstaat een zeer stabiele constructie. Ook de hoeveelheid afspanpunten alsmede het aantal scheerlijn bevestigingspunten zijn bepalend voor de stormvastheid van een tent.

Daarnaast is het van belang te weten dat polyester minder goed bestand is tegen schadelijke UV-straling t.o.v een katoenentent.

TENT ONDERDELEN •Grondzeil, let er daarbij op dat deze een waterkolom heeft van tenminste 5000 mm, of wel 5 meter waterdruk. Over het algemeen zijn grondzeilen van polyester of nylon met een P.U coating uitgevoerd. Eventuele naden dienen daarbij getapet te zijn. •Aquafolie, ter bescherming van je grondzeil, voorkomt overmatig vuil worden. Tip: Berg je tent nooit en te nimmer vochtig op !!! een natte tent kan schimmel vorming veroorzaken dat funest is voor impregnering en coating van je tentdoek tentnaden De stiknaad welke wordt gebruikt in een tent, is uiteindelijk bepalend voor de sterkte van een tent Bij polyester- en nylon tenten worden doorgaans zgn; dubbel gekapte naden toegepast. In veel gevallen wordt gebruik gemaakt van met katoen omwonden polyester garens, deze hebben als belangerijkste eigenschap de perforaties(als gevolg van ’t stikken) in het tentdoek te dichten. Veelal wordt aanbevolen voor gebruik deze naden te sealen met; seam-seal, zodat ze gegarandeerd 100% waterdicht zijn.

Slot woord

Ga je met de rugzak op reis of op fiets vakantie dan is uiteraard het gewicht van een tent een bepaalde factor. Ons advies, zo licht als mogelijk binnen het budget wat je te besteden hebt. (richtlijn max c.a. 3,5Kg)  opzoek naar een (lichtgewicht) tent, kijk hier in onze onlineshop