oordat je op reis gaat is het verstandig even te informeren bij G.G.D, je huisarts of het tropen instituut welke vaccinaties nodig zijn voor het gebied waar je voornemens bent naar af te reizen. Ook hier geldt voorkomens is beter dan genezen! In veel tropische- en subtropische gebieden liggen infectieziekten op de loer. Hepatitis A, of te wel besmettelijke geelzucht, Malaria, tyfus en dengue zijn slechts enkele voorbeelden van infectieziekten. Hieronder zullen we je een korte beschrijving geven van de verschillende infectieziekten en de wijze waarop je kans loopt besmet te raken.
(besmettelijke geelzucht) kan opgelopen worden door besmet water of voedsel, het virus veroorzaakt een ernstige leverontsteking. Het virus komt voor in delen van midden- en zuid Amerika, grote delen van Afrika en Zuid Oost azië.
•Malaria,
wordt veroorzaakt door de malariaparasiet. Er bestaan verschillende vormen van Malaria, de ernstigste “malaria tropicana” kan zonder behandeling dodelijk zijn. Malaria komt voor in grote delen van Afrika, Midden- en zuid Amerika en grote delen van Azië.
•Buiktyfus,
wordt veroorzaakt door de salmonella bacterië, en wordt net als hepatitis veroorzaakt door besmet water en voedsel. Buiktypus komt voornamelijk voor in grote delen van Afrika, Midden Amerika en de Westkust van Zuid Amerika, en ook in Zuid-oost Azië.
•Dengue,
(knokkelkoorts)het virus wordt overgebracht door muggen en gaat gepaard met gewrichtspijn en hoge koorts. Dengue komt voor in Midden Amerika, en de Noordelijke streken van Zuid Amerika. Tevens in grote delen van Zuid-oost Azië.
•Bilharzia,
is een worm infectie die wordt opgelopen in zoet water tijdens het zwemmen. Vooral stilstaand water kent een verhoogd risico. De eerste verschijnselen van de infectie uiten zich pas na lange tijd !
Voetschimmels
Als gevolg van vocht kan er al snel blaarvorming ontstaan op de voet. En vervolgens is het risico op voetschimmels zeker aanwezig, voetschimmels hebben echter niets te maken met hygiene, maar doordat de huid beschadigd is door het aanwezige vocht kunnen schimmels hun werk doen. Verschijnselen van voetschimmel zijn jeuk tussen de tenen, kloofjes, en een kapotte en /of een rode huid. Kortom voetschimmels kunnen behoorlijk vervelend zijn en al het plezier in ’t wandelen zullen je snel vergaan. Een goede wandelsok waarbij transpiratievocht snel en voldoende van de huid wordt afgevoerd is daarom sterk aan te bevelen. Heb je echter al last van voetschimmels ga dan langs apotheek of drogist voor een recept ter behandeling van voetschimmels.
TIP: Neem altijd een goed uitgeruste E.H.B.O kit mee op reis de inhoud is enigszins afhankelijk van je uiteindelijke reisbestemming. Tot de standaard produkten behoren; pleisters en verband, latex handschoenen, schaar + pincet, ontsmettingsdoekjes, geneesmiddelen zoals; pijnstillers e.d. Aanvullingen zijn o.m; een snake-bite kit (als je in gebieden komt met veel slangen), een walk-kit; afgestemd op de (berg)wandelaar met o.m; hyraterende blaarpleisters en steriel verpakte *naalden en *spuiten omdat in sommige ziekenhuizen in 3e wereldlanden nog steeds de naalden meerdere malen worden gebruikt (*neem wel altijd een doktersverklaring mee)
Hygiëne op reis
In veel landen laat de hygiëne veel te wensen over, met name in de niet westerse landen heeft men over het algemeen andere opvattingen over het begrip; schoon !!!Vermijd daarom in dergelijke gebieden het eten van rauwe groente, en laat vlees extra goed doorbakken. Zo loop je minder risico op vroegtijdige en acuute diaree. Krijg je hiermee echter toch te maken dan is het verstandig O.R.S in te nemen. Met deze zoutoplossing voorkom je overmatig vochtverlies als gevolg van buikloop. Afhankelijk van de ernst van de situatie kun je ook Norit, Diacure of Imodium innemen
Vermijd verbranding door de zon, bescherm je lichaam door regelmatig zonnebrand creme aan te brengen. Daarnaast is het dragen van een hoed of cap in warme gebieden geen overbodige luxe, hiermee voorkom je een zonnesteek op te lopen. Verder is het dragen van U.V werende kleding een pré, evenals het dragen van een goede zonnebril met voldoende U.V bescherming.
Het is verstandig om in openbare zwembaden, badcellen en badkamers zoveel mogelijk gebruik te maken van sandalen, hiermee voorkom je voetschimmels. Drink nooit en te nimmer water uit de kraan of uit een karaf zonder zeker te zijn dat het om “gebotteld water” gaat. Vraag dus altijd om het “seal” pas te verwijderen in u bijzijn. Of koop gebotteld water voor onderweg. Het is ook mogelijk om een waterfilter mee te nemen zeker als je de natuur in trekt, ver van de bewoonde wereld is dit absoluut aan te raden.
Tip: Neem altijd oordopjes mee op reis. Tijdens transport per vliegtuig-bus of trein, maar ook in rumoerige guesthouses, lawaaierige airco’s e.d. is het een ware verademing niets te horen !!!
Nog persoonlijke beschermingsproducten nodig tijdens je reis, ga hier naar onze onlineshop